agneta ullenius

Varför blommar det inte?

varforblommardetinte

Nominerad till Årets trädgårdsbok 2013 med motiveringen:

”En välskriven, trevligt illustrerad och lättillgänglig bok med enkla och praktiska lösningar på alla de vanligaste problemen som vi trädgårdsodlare stöter på i vår strävan att välja rätt växter och få dem att trivas och blomma vackert. Boken bygger på verkliga frågor från vanliga trädgårdsodlare och svaren är avstämda med några av landets mest kunniga experter på de olika ämnesområdena. Det gör boken mer tillförlitlig än mycket av det som ligger ute på Internet.?Med hjälp av kapitelrubrikerna och växtregistret längst bak i boken hittar man lätt de frågor och svar man söker. I slutet av boken finns tips på bra webplatser för den som vill veta ännu mer.”

”Frågor och svar från en av Sveriges mest uppskattade trädgårdsbloggar!

Hur går man tillväga för att få en prunkande och vacker blomrabatt även om förutsättningarna inte är de bästa? Hur löser man de svåraste problemen i sin trädgård? En av Sveriges mest välkända trädgårdsjournalister svarar här på de vanligaste trädgårdsfrågorna. De handlar om allt från beskärning av tujor till vilka sorters rosor man bör välja och hur man sköter dem. Varför blommar det inte? Här får du svaret på dina frågor. Den här boken utgår från verkligheten. Den ger svar på 300 frågor som ställts av alldeles vanliga trädgårdsägare, ibland förtvivlade, stundtals uppgivna och nästan alltid ganska rådvilla. Varför blommar inte forsythian? Vad hände med liljeknopparna? Ska man gödsla magnolia? Varför gulnar barren? Kan jag vattna med havsvatten? Vad göra med en förvuxen tuja? Och hur ska man egentligen beskära klematis, granhäcken, blåregnet, en blomtrött rododendron – och den gamla syrenhäcken? Många frågor handlar om knepiga tomter, om norrlägen och lerjord, hopplöst torra slänter och leriga rasbranter. Och det finns lösningar på det mesta. Men det handlar också om planteringslycka på innergårdar med suveränt mikroklimat. Om doftande och blommande häckar, buskar som ger snabbt insynsskydd och marktäckare som stoppar ogräs. Glädjande nog handlar det också om rosor som klarar det mesta, till och med en skuggig tomt med mager sandjord!” Norstedts katalog, våren 2013.

Pressklipp:

"En bok med många frågor och lika många svar.” /M-magasin.

”En trädgårdsbok, litet annorlunda upplagd än andra, som väl förtjänar sin plats i bokhyllan. Trots mångfalden av frågor är det lätt att hitta rätt med hjälp av växtregistret och kapitelindelningen. Boken ger också tips om jord och gödsling, hur man beskär och vad man kan plantera i olika lägen och zoner.” /Kerstin Uppström, Skaraborgs Allehanda
kp