agneta ullenius

Föredrag

  • flickan
  • resor
  • flickan

Jag brukar hålla föredrag för trädgårdssällskap, föreningar och företag samt på trädgårdsmässor – och visa massor av fantastiska bilder ur mina böcker, de allra flesta tagna av fotografen Jurek Holzer.*

Chelsea Flower Show

Jag berättar minnen och anekdoter från alla de år som jag har besökt Chelsea Flower Show. Det handlar om idéträdgårdar som planeras i åratal och byggs upp för miljontals kronor under svett och panik för att sedan demoleras efter bara sex dagar. Om hysteriska växtutställare som med hårtorken i högsta hugg försöker förmå trilskande irisar att slå ut. Om kändisar jag stött på bland rosor och lupiner och om nya växter som skapar trender i hela trädgårdsvärden.

Berömda engelska trädgårdar

Här handlar det om mina egna favoritträdgårdar i England, och om de legendariska trädgårdspersonligheter som jag har mött där genom åren. Vi får bland annat en unik inblick i prins Charles privata trädgård vid weekendslottet Highgrove House som inte många har besökt. Dessutom: världsberömda Sissinghurst med den vita trädgården, major Lawrence Johnstons storslagna Hidcote och Rosemary Vereys charmfulla köksträdgård på Barnsley House. Men också den mindre kända, helt makalösa trädgården på Gravetye Manor som kan sägas vara den första naturliga engelska trädgården. Och så förstås Christopher Lloyds nutida, charmigt säregna och lite rufsiga trädgård på Great Dixter.

En egen örtagård

Det är något visst med en egen örtagård. Att påta med sina örter i jorden, befria dem från ogräs och frisera dem lite samtidigt som man skördar. Bland allt som går att odla för ätandets skull är det också lättast att lyckas med örter. Därför borde alla trädgårdsnoviser gräva upp en plätt i gräsmattan och anlägga en örtagård, helst inom räckhåll från köket så att man kan känna doften av det kryddgröna. Eller åtminstone skaffa några krukor och börja med basilika och gräslök. Samt lite rosmarin. Kanske också en elegant fransk dragon. Och persilja kan ju ingen vara utan och mynta är så lättodlad så det är rent skamligt.

jurek* Fler bilder, och även läckra matrecept,
hittar du i Jureks fotoblogg:

Oskarp Mask